OYUN TÜRLERİ: SOSYAL OYUN
3 yaş civarında, çocuklar daha çok sosyal etkileşim içindedir.
Diğer çocuklarla oyuncak paylaşımı, fikir alış verişi, belirlenmiş kuralları takip edebilme, sıra bekleme, rol paylaşımı gibi beceriler bu oyun türünde görülür.
Örneğin bloklardan bir kule inşa eden 3 çocuğu düşünelim. Kuleyi inşa edebilmek için her biri sırasını beklemek, iş birliği içinde çalışmak, yardım isteyene yardım etmek ve esnek olmak zorundadır.
Çocuklar bu tarz bir aktiviteyi sürdürebilmek için ben merkezci bakış açısının yeterli olmadığını bu oyun türünde öğrenirler.
3 yaş ve üstü çocuklar sosyal oyunu en iyi oyun grupları, kreşler, anaokulu ve aile içinde öğrenir.
Ebeveynler olarak, başka arkadaşlarla oyun saatleri organize etmek, aile içinde belli kurallara dayalı kutu oyunları, dramatik oyun dediğimiz evcilik, mağazacılık gibi oyunlar çocuğu sosyal oyuna hazırlar.
Elbette çocuklar sosyal oyunda pek çok hayal kırıklığı ve zorlukla da karşılaşacaktır. Birlikte bir kule inşa ederken arkadaşının sırasını beklemeden kendi parçasını koyması bir çocuk için büyük hayal kırıklığı olabilir.
Ancak tüm bu hayal kırıklıkları psikolojik sağlamlığı da beraberinde getirir.
Denemek, tekrar denemek, daha çok işbirliği yapmaya çalışmak, destek olmak, kendi hayal kırıklığını ve üzüntüsünü anlamlandırmaya çalışmak…
Yetişkinler olarak görevimiz ise çocuğun bu tarz bir hayal kırıklığıyla gelen duygularını anlamlandırmasına yardımcı olmak.
Bir sonraki sosyal oyun deneyiminizde çocuğunuz hayal kırıklığı yaşadığında önce o an yaşadığı durumu ve duyguyu kısaca ona anlatabilir, daha sonra alternatif bir çözüm bulmak adına rol model olmayı deneyebilirsiniz.
Yazar: Uzm. Psk. Begüm Köseler
