top of page

BEBEKLERLE KEŞİF SEPETİ NASIL KULLANILIR?



· Keşif Sepetiyle oyun sırasında bebeğin rahat ve güvenilir bir ortamda olduğundan emin olmalısınız.


· Oyun ortamında televizyon, telefon, tablet gibi uyaranlar olmaması, ortamın sessiz ve sakin olması önemlidir.


· Bakım veren olarak rolünüz duyarlı ve dikkatli olmaktır, bebeğin sözlü ya da sözsüz iletişim isteklerine cevap verir, sosyal iletişimi sürdürebilirsiniz. Örneğin bebek iki parçayı birbirine vurarak ses çıkardığında gülmesine ve keyifli haline eşlik edebilirsiniz. Ancak bu oyun sırasında bebeğe herhangi bir müdahale, yorum, öneri ya da övgüde bulunulmaz. Buradaki amaç bebeğin içsel motivasyonunu koruyarak serbestçe keşfetmesine izin vermektir, bu keşfin doğru ya da yanlış bir tarafı olmadığı için yetişkin olarak herhangi bir öğretme kaygısı gütmeniz ya da nesnelerin nasıl kullanıldığını söylemeniz gerekmez.


· Bebeğin hangi nesneleri nasıl keşfedeceği kendi seçimine bırakılır. Seçtiği nesnelerle nasıl oynayacağı, neler yapacağı kendi kararına bağlıdır. Açık uçlu oyunun ilk adımı keşif sepetleriyle atılır.


· Kutunun içindeki eşyaları çıkarıp tekrar koymak, birbirine vurmak, yere atmak, bir elinden diğerine geçirmek, ağzına götürmek, dokunmak, bakmak hepsi keşif ve oyunun kendisidir. Bu tekrarlayan hareketler bebeğin nesneler hakkında bilgi edinimine katkıda bulunacaktır.


· Bir keşif sepetiyle oyun 15-20 dakika arası sürebilir.


· Oyun zamanı bittiğinde keşif sepeti içindeki nesnelerle birlikte oyun alanından kaldırılmalıdır. Sepetin bebeğe sürekli ulaşılır halde olması, bebeğin ilgisinin azalmasına neden olabilir.


· Ertesi gün ya da bir hafta sonra keşif sepetini tekrar oyun alanına koyduğunuzda bebeğiniz nesnelere çok farklı bir seviyeden bakacaktır, çünkü beyin gelişim seviyesi bir önceki hafta ya da gün ile aynı değildir. Bu nedenle tekrar tekrar aynı nesneleri sunmak ve farklı şekillerde keşfetmesine izin vermek aslında bebekler için öğrenmenin temelini oluşturur.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page