top of page

Yapılandırılmamış (Serbest) Oyun Nedir?

Yapılandırılmamış / Serbest oyun, kuralları önceden belirli olmayan, bir yetişkinin yönlendirmesi ve liderliğinde gitmeyen ve belirli bir hedefi olmayan oyun türüne denir.

Serbest oyunlarda yetişkin eğitici konumda olmuyor. Yani ebeveynler, bakım verenler ya da öğretmenler çocuğun oyununa müdahale etmeden serbest bırakıyor. Çocuklar kendi haline bırakılıyor ve bu sayede özgürce keşfedip oynuyorlar.


Bu durum çocuğun her zaman tek başına oynaması gerektiği anlamına gelmiyor. Çocuk yaşıtları, kardeşleri hatta ebeveynleri ile bile yapılandırılmamış bir şekilde oyun oynayabiliyor. Önemli olan çocuğun ne istediğini dinlemek ve ona alan tanımak oluyor. Örneğin, çocuğun birinin yönlendirmesini dinleyerek lego parçalarını istendiği gibi birleştirmesindense kendi fikirlerine göre Legolardan bir dünya oluşturması yapılandırılmamış oyuna giriyor.


Yapılandırılmamış oyun çocuğa özgürlük ve kontrol veriyor. Aynı zamanda bu oyun sürelerinde çocuklar neyi sevip neyi sevmediklerini kimsenin baskısı altında kalmadan kendileri keşfedebiliyorlar. Bunun yanı sıra yine baskı altında kalmadan ya da başarısızlık hissine kapılmadan hata yapmayı öğrenebiliyorlar.


Okul öncesi çocuklarını her gün en az bir saatliğine yapılandırılmamış oyuna teşvik etmek uzmanlar tarafından öneriliyor.


Çocukları yapılandırılmamış oyuna yönlendirmek kulağa ironik gelebilir. Yapılandırılmamış oyunlarda onlara özgürce keşfedip oynayabilecekleri, yaşlarına uygun nesneler ve materyaller sunmak; yeterince geniş bir alanda olduklarından ve yeterli zamanları olduğundan emin olmak yeterli. Kendi oyuncakları dışında onların ilgisini çekecek - ağaç dalları ve taşlar, - bir kova su ve sünger, - tuvalet kağıdı ruloları, - tebeşir - Peggi Play setleri gibi farklı materyaller sunduğunuzda ne kadar yaratıcı oyunlar ortaya çıkarabileceklerini göreceksiniz!


Yapılandırılmamış oyunun denetlenmeyen oyun demek olmadığını hatırlatmak isteriz. Bu süre boyunca çocukların güvenli bir mesafeden izlenmesi yerinde olacaktır.



Yazan: Rengim Lal Kılavuz Kaynak: Rock, A.

Fact checked by Cara Lustik. (2020, September 17). Unstructured Play for Children. Very Well



146 görüntüleme0 yorum
bottom of page